Motto

Säästäminen ei ole ahneutta vaan se tekee hyvää - sinulle ja muille

tiistai 30. elokuuta 2011

Näin minusta tulee parempi mies

Positiivisen säästämisen lähtökohtana ovat asiat, joihin säästäjä itse haluaa muutosta. Tämä lista on jokaisella omanlainen ja se varmasti muuttuu ajan ja tarpeiden mukaan. Oma listani rakentuu kolmen teeman ympärille:
1.       Liikettä laiskuri
2.       Järkevyyttä rahan käyttöön
3.       Kerää ilmaiset hedelmät
Näiden teemojen syntymiseen olen varmasti saanut vaikutteita Saiturin kirjoituksista ja erityisesti hänen blogissaan käydystä keskustelusta. Mutta mitä näiden otsikoiden alle oikein kätkeytyy?
Liikettä laiskuri!
Otsikon perusteella voisi olettaa, että liikunta ei kuulu lainkaan viikkorytmiini. Näin ei kuitenkaan ole vaan käyn muutaman kerran viikossa pelailemassa pallopelejä kavereitten kanssa. Ongelmana on enemmänkin se arkiliikunta. Haluaisinkin muuttaa tapojani niin, että mahdollisimman usein kävelisin tai pyöräilisin töihin tai harrastuksiini. Joka kerta kun näin teen niin maksan itselleni säästyneitä bensoja ja muita kuluja Kelan hyväksymän kilometrikorvauksen mukaisesti 20 senttiä / km.
Toinen liikkumiseen ja omaan hyvinvointiini liittyvä juttu on lihashuolto. Kuten niin monella suomalaisella miehellä liikunnan jälkeen ainoa loppuverkka on suihkussa käynti. Nuorempana tämä ei ollut mikään ongelma mutta nyt kun näitä vuosia ja kilometrejä on kertynyt jo kohtuullisesti, kroppa tahtoo vähän protestoida. Pyhänä tavoitteenani onkin aloita nyt vihdoinkin se venyttely pelien jälkeen töllöä tuijottaessa. Vaikka venyttely ei suoraan säästäkään rahaa näen sen välillisesti vaikuttavan hyvinvointiini ja työkykyyni että maksan jokaisesta venyttelykerrasta itselleni kokonaisen euron.
Järkevyyttä rahan käyttöön
En omasta mielestäni ole täysin toivoton tuhlari, mutta vuosien saatossa omat kulutustottumukseni ovat muuttuneet turhan tuhlaileviksi. Koska esimerkiksi Tarkan markan –blogi on listannut ansiokkaasti näitä potentiaalisia säästökohteita en näe järkeväksi luetella niitä uudelleen. Periaattenani on jatkossa se, että järkevillä valinnoilla, kilpailutuksilla yms. säästyneistä rahoista maksan puolet itselleni ja pistän ne säästöön.
Kerää ilmaiset hedelmät
Vanhempani ovat aina olleet innokkaita kalastajia, marjastajia ja sienestäjiä. Minullekin metsän antimet ovat aina maistuneet, kunhan joku muu on ne kerännyt. Hei haloo – minkä ihmeen takia en sitten itse lähtisi syksyiseen metsään hankkimaan sitä todellista lähiruokaa ja samalla lenkittää koiraa.
Koirasta tuli mieleen toinen juttu. Koiran hommaamisen jälkeen olen viimeisen vuoden aikana tarponut aikaisempaa enemmän kotinurkilla ja hämmästynyt sitä kaljatöllien määrä teiden varsilla. Vaivaudutko sinä poimimaan tyhjän pullon kävelylenkilläsi? Minä en ainakaan ole moista tehnyt, mutta itse asiassa en näe mitään syytä miksi en voisi sitä tehdä.
Näillä teemoilla aloitan oman säästöpossuni lihottamisen, mutta vielä tärkeämpänä näen hommaan liittyvät positiiviset muutokset omassa touhuamisessani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti