Motto

Säästäminen ei ole ahneutta vaan se tekee hyvää - sinulle ja muille

perjantai 19. elokuuta 2011

Positiivinen säästäjä maksaa itselleen

Monissa säästämisoppaissa säästämisen ensimmäinen ja joskus jopa ainoa ohje on automatisoida säästäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tilipäivänä siirrät automaattisesti rahaa säästöön ennen kuin käytät ensimmäistäkään euroa mihinkään muuhun. Amerikkalaisessa säästämiskirjoittelussa tästä menetelmästä käytetään usein nimitystä ”Pay yourself first”. Perinteisenä säästämistapana kyseinen menetelmä on kiistatta hyvä ja mahdollistaa pitkällä aikavälillä kohtuullisenkin summan kokoon saamisen. Positiivisen säästämisen ideana ei kuitenkaan ole säästösumman maksimointi vaan positiiviset muutokset jokaisen omassa arjessa. Tämän seurauksena säästöslogania on muokattava muotoon ”Pay yourself everyday” tai ”pay yourself a bit by bit” eli ”maksa itsellesi päivittäin” tai ”maksa itsellesi pikkuhiljaa”.

Positiivisen säästämisen ajattelussa on voimakkaasti esillä kaksi sloganien esiin tuomaa ulottuvuutta: jatkuvuus ja pienuus. Positiivinen säästäjä tavoittelee pieniä pysyviä myönteisiä muutoksia eikä niinkään isoa yksittäistä jytkyä.  Positiivisen säästämisen lähtökohtana ovatkin ne pienet tai päivittäiset asiat, joihin kukin meistä haluaa tai on valmis tekemään muutoksia.  Kysymys on hyvin yksilöllisistä asioista. Jollain se voi olla vaikkapa tupakoinnin lopettaminen toisella taas muutos ostotottumuksissa tai työmatkojen kulkemisessa.

Tervetuloa koirakouluun!
Positiivisessa säästämisessä muutoksen haluun liittyy palkitseminen. Palkitseminen on tuttu juttu ainakin kaikille koiranomistajille. Eläinlääkäri Petri Bäcklund on nettiartikkelissaan todennut, että koiran koulutus perustuu ohjaajan taitoon palkita koira aina sille sopivalla tavalla. Positiivinen säästäjä on samaan aikaan sekä koira että kouluttaja eli hän palkitsee itse itseään. Miten lopullinen palkitseminen tapahtuu, on hyvin yksilöllistä, mutta positiivisessa säästämisessä palkitsemisen välineenä on raha.  Seuraava esimerkki valaisee asiaa paremmin.
Jos olet päättänyt ryhtyä positiiviseksi säästäjäksi ja yksi haluamasi muutos on tupakoinnin lopettaminen, niin joka päivä kun et ostakaan päivittäistä askiasi maksat itsellesi puolet askin hinnasta. Rahat ovat säästöjäsi ja koska ne olisi jo tuhlattu ilman positiivista muutosta, niitä ei käytetä jokapäiväisiin menoihin. Pikkuhiljaa säästöistä kertyy jonkinlainen summa ja tämän summan voit sitten käyttää itsesi palkitsemiseen koirankoulutuksen opein sillä sinulle sopivimmalla tavalla.
Seuraavassa kirjoituksessa kerron mitkä ovat omat muutokseni kohteet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti