Motto

Säästäminen ei ole ahneutta vaan se tekee hyvää - sinulle ja muille

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Miten saada laiskuri ruotuun?

Tunnustan avoimesti, että olen laiska. Työmatkan ajan autolla vaikka matka olisi erittäin sopiva fillaroitavaksi. Kun illalla lähden pelaamaan sählyä, niin taas bensaa palaa – siis en suostu liikkumaan mennessäni liikkumaan. Illalla pelin jälkeen joka paikkaan vähän kolottaa – kyllä olen jo siinä iässä - mutta arvaa vaan venyttelenkö. No en tosiaankaan. Entä käynkö hakemassa sienet ja marjat lähimetsästä? Rehellisesti täytyy myöntää, että viime syksynä mustaherukatkin jäivät pihalla pensaisiin. Luetteloani viitsimättömyydestäni voisi jatkaa aikalailla ja kaiken takana on iän mukanaan tuoma ylitsepaisunut mukavuuden halu.
Opiskeluaikana opitut hyvät periaatteet ja tavat ovat saaneet antaa tilaa tuhlailevalle elämäntavalle. Tuhlailulla en tarkoita tässä vaikkapa uusien suksien ostamista, ulkomaan matkaa tai olohuoneen uusia verhoja vaan arjen pieniä asioita, joihin törmäämme päivittäin.  Meillä monilla on hyviä aikomuksia mutta niiden kääntäminen todelliseksi toiminnaksi on sitten ihan eri juttu. Kukapa meistä ei olisi tehnyt uudenvuoden lupausta vain rikkoakseen sen heti seuraavalla viikolla. Varmaan jollain muullakin kuntosalin jäsenkortti on syksyn ensimmäisten viikkojen jälkeen saanut lojua ihan rauhassa siinä lipaston laatikossa. Olenkin nyt päättänyt puuttua asiaan ja laittaa itseni ojennukseen – nyt!
Mistä motivaatio?
Hyvät aikeet eivät muutu toiminnaksi ellei meillä ole jotain joka todella motivoi meitä. Mikä sitten minua motivoisi? Valitettavasti järkevä toiminta itsessään ei tunnu riittävän minulle vaan tarvitsen sen lisäksi jotain muuta. Mutta mitä se voisi olla? Taidan tunnustautua todelliseksi materialistiksi myöntäessäni, että raha motivoi minua. Tästä päästäänkin positiivisen säästämisen perusideaan, jossa yhdistyy hyvän tai oikean asian tekeminen ja raha. Mitä sitten ovat hyvät ja oikeat asiat? Tähän ei tietenkään ole yhtä yksiselitteistä oikeaa vastausta vaan niitä jokaisen on mietittävä itse. Minun mielestäni oikeita asioita ovat sellaiset, jotka lisäävät omaa tai muiden hyvinvointia – tai eivät ainakaan millään tavalla pahenna sitä. Esimerkkejä tästä ovat vaikkapa alussa mainitsemani työmatkapyöräily (ympäristö hyötyy), venyttely (kroppa kiittää) ja sienestys (vaihtelua ruokavalioon).
Miten tämä sitten yhdistyy rahaan? Siitä seuraavassa postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti