Motto

Säästäminen ei ole ahneutta vaan se tekee hyvää - sinulle ja muille

torstai 23. helmikuuta 2012

Kannustinpalkkiot motivoinnin takeena

Kuten kaikki hyvin tiedämme ei huippuyritysjohtajakaan jaksa motivoitua hommaansa ilman ruhtinaallista kannustinpalkkausta. Vaikka tarkkaavainen lukija saattaisikin havaita edellisessä lausessa aavistuksen ironiaa, positiivisen säästämisen kannustinjärjestelmän tarkoituksena ei ole tavoitella kohtuuttomuuksia vaan ainoastaan ratkaista motivaatio-ongelmia, joihin taatusti jokainen säästäjä jossain välissä törmää.

Koska säästämisessä on usein kysymys painotuksesta tämän hetken ja tulevaisuuden välillä, pitkäjänteinen positiivinen säästäminen edellyttää win-win-tilannetta, jossa hyvää tapahtuu sekä nyt että myöhemmin. Käytännössä tämä tarkoittaa aktiivista itsensä palkitsemista koko säästämisprosessin aikana.

Nyt kehittämäni palkitsemisajattelu muodostuu kolmesta tasosta. Ensimmäisellä tasolla palkitseminen ei ole aineellista vaan kysymys on siitä, että tietää tehneensä järkeviä valintoja. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen säästin rahaa - kiva juttu! Menin harrastuksiini pyörällä enkä autolla - teki hyvää sekä lompakolle että minulle itselleni. Järkevä toiminta palkitsee siis itsessään. Valitettavasti huomasin, että ainakaan minulle tämä ei riitä. Tarvitsen myös konkreettisempia palkintoja onnistumisistani, jotta motivaationi pysyy yllä. Tässä astuu kuvaan tämä uusi itsensä palkitsemissysteemi.

Sen toisella tasolla palkitsen itseäni aina pikkuisen kun olen saavuttanut oman 160 € miniaskelmani. Jokaisesta miniaskelman saavuttamisen jälkeen hemmottelen itseäni jollain pienellä jutulla, joka on 16 € eli 10% säästetystä summasta. Menen esimerkiksi leffaan tietäen että tämä lipun ja popparit menee positiivisen säästämisen piikiin. Halutessani voin myös yhdistellä näitä 16 € summia saadakseni kasaan rittävän summan vaikkapa hierojaa tai muuta vastaavaa varten.

Kolmannella tasolla on bileiden aika eli aina kun olen saavuttanut tämän double systeemini seuraavan askeleen palkitsen itseäni vähän isoommin. Palkinto kasvaa askelten myötä ja on suuruudeltaa sellainen että kaikki askeleen palkinnot ovat yhteensä 15 % askeleen suuruudesta. Alla oleva kuva havainnollistanee asiaa.Kuvan mukaan joka kerta kun saan kasaan 160 € laitan 16 € omaan hemmotteluuni (keltaiset luvut). Nyt olen askeleella 19. Kun kasassa on 2560 € käytän 144 € itseeni. Tämän odotan osuvan kohdalle joskus ensi kesänä.

Ilmaista lounasta ei tietenkään ole, eli palkkiot pudottavat minua aina vähän takaisin päin. Joka tapauksessa uskon tämän systeemin parantavan motivaatiotani tässä säästämisen pitkän matkan painissa. Ainakin nyt olen taas intoa täynnä kuin ilmapallo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti