Motto

Säästäminen ei ole ahneutta vaan se tekee hyvää - sinulle ja muille

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Lääkettä motivaatio-ongelmiin


Edellisessä postauksessani tunnustin potevani ihan odotettua ja ennalta arvattavaa motivaatio-ongelmaa. Tämän takia olen viime päivinä miettinyt miten kehittäisin tätä positiivisen säästämisen ideaa entistä paremmaksi ja motivoivammaksi. Eksyin pohdiskelussani internetin ihmeellisessä maailmassa kirjoituksiin, joissa käsiteltiin mm. tapojen muuttamiseen liittyviä haasteita, lupausten pitämiseen liittyvää psykologiaa ja monia muita hienoja juttuja.  Vaikka en kaikkea lukemaani akateemista tekstiä ymmärtänytkään oleellinen tekijä, joka liittyi lähes kaikkiin kahlaamiini kirjoituksiin, oli AIKA. Tapojen muutoksessa vastakkain ovat nykyhetki ja tulevaisuus.  Esimerkiksi Jager (2003) kirjoittaa tästä seuraavasti: 

"People usually persist in a [bad] habit because the direct personal outcomes are satisfying. Reasons to quit a ‘bad habit’ usually relate to the negative consequences of the habit on the long run."

Todella yksinkertaistaen kysymys on siis siitä että meillä on vastakkain välitön hyöty tässä ja nyt sekä tulevaisuuden edut. Nykyhetken ja tulevaisuuden karhunpainissa nykyisyys tuntuu olevan aina vahvoilla. Isabelle Brocas havainnollistaa tätä tutkimuksellaan, jossa ihmiset valitsevat lähes poikkeuksetta 7 päivän lomamatkan nyt jos vaihtoehtona on 10 päivän matkan kuukauden kuluttua. Ongelmana on siis kärsimättömyytemme ja tämä nyt tuskin yllättää ketään.

Positiivisessa säästämisessä kysymys ei ole luopumisesta tässä hetkessä huomisen hyväksi. Sen sijaan ajatuksena täytyy olla arjessa havaittavat toistuvat positiiviset kokemukset, jotka kasvattavat sitoutumista muutokseen ja siten varmistavat positiivisia tuloksia myös pitkällä juoksulla.

Olen kuitenkin ollut aivan liian optimistinen itseni suhteen. Minulle ei selvästikään riitä palkinnoksi pelkästään tieto järkevistä valinnoista vaan minun on konkreettisemmin palkittava itseäni onnistumisistani. Vain näin pystyn pitämään motivaationi yllä. Tulenkin nyt kehittämään ajatusta niin, että aina saavutettuani jonkin virstaan pylvään hemmottelen itseäni jollain tavalla.

Rakentelen vielä tätä ajatusta eteenpäin mutta olen päättänyt jo ensimmäisen palkintoni. Innokkaana urheilun ystävänä päätin ostaa itselleni lipun ensi kesän yleisurheilun EM-kisoihin nyt kun olen saavuttanut 2 000 € rajapyykin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti